„SVAKI KIP JE SKULPTURA, ALI SVAKA SKULPTURA NIJE KIP“

Nakon što je ljetos predstavio svoje pčelinje saće na 11. Trijenalu hrvatskoga kiparstva u Gliptoteci HAZU, mladi akademski kipar Janko Petrović dobio je priliku za  novih 5 minuta slave. Točnije, puna dva tjedna, koliko je trajala njegova izložba „Ljušture“  u izložbenom salonu „Izidor Kršnjavi“ u Zagrebu.

IMG_4673

Izvor: autorska fotografija/ natpis na Školi za primijenjenu umjetnost (u njoj se nalazi izložbeni salon “Izidor Kršnjavi”)

Budući da je područje kiparstva za mene prilično nepoznat teritorij, pokušat ću iznijeti svoju perspektivu i interpretaciju viđenoga. Upravo zato toliko i volim umjetnost, bilo koje vrste- što nam daje slobodu interpretacije, mjesta za neograničene kontemplacije i raščlanjivanje do najsitnijih detalja, čak i kada je simbolika više nego očigledna.

Za početak, za sve laike (među koje ubrajam i sebe) bilo bi korisno spomenuti kako postoji razlikovanje između kipa i skulpture. Enes Quien, autor zapisa uz izložbu, ističe kako se „u skulpturu danas stavlja sve i svašta; ona je instalacija, ambijentalna umjetnost, prostor koji definira, a kojim je manje definirana; skulptura je sve, i ready-made, i komad industrijski proizvedenoga predmeta, i zapravo, svaka stvar, svaki predmet, svaki objekt jest danas skulptura.“

IMG_4701

Izvor: autorska fotografija/ “Na straži”

Jedno je sigurno- Janko Petrović fasciniran je insektima. Bubama. Kukcima. Kako god želite. Njegova inspiracija dolazi ponajprije iz prirode i na njoj je naglasak. Priroda oko nas, priroda ljudskih odnosa, uzročno- posljedične veze takvih odnosa. Njegovi su kipovi napukle bube i ljušture. Najlakše bi bilo reći da takvo što nema smisla, ali ona maloprije spomenuta sloboda  tu je da nam pomogne pronaći simboliku. Njegov stil odaje da je za njega manje još uvijek više. Koristi čiste linije, jednostavnost, minimalizam. Izbjegava kaos, kič i redundantnost. Vjerojatno sve što izbjegava i u svakodnevnome životu. Ljušture su tu za zaštitu od vanjskoga svijeta, ali svijet nas često natjera da nam ljušture postanu lomljive, krhke. Svijet nas natjera da nam štitovi napuknu. Kao i Jankovi kipovi.

IMG_4685

Izvor: autorska fotografija/ “Mala ljuštura II”

Kada stanete pred napuknutu gromadu pod nazivom “Ovdje čuvam ja” koja je odlivena u acrystalu, tada ste vi na redu jer autor je svoje napravio. U zapisu uz izložbu postoji određeno tumačenje ovoga djela, ali ne želim ga uzeti kao definitivno značenje. Budući da ima 2 različite strane, grubu i glatku, baš je taj kip djelovao kao da govori o tome kako i ljudi posjeduju grublju i nježniju stranu, a upravo o okolini ovisi koja će se strana više isticati. Ili sve ima lice i naličje. Možda dvoličnost? Anđeo i vrag (iako nema razlike u bojama)? Mogla bih u nedogled nagađati o čemu se točno radi, ali autor je ionako uspio u svome naumu- potaknuo je na razmišljanje.

 IMG_4718IMG_4713

Izvor: autorska fotografija/ “Ovdje čuvam ja”

Jankove skulpture vidim kao odraz njegova senzibiliteta. Govore da stvarno voli to što radi i da je u potpunosti posvećen tome.  Potaknuo me na razmišljanje o tome kako je lijep osjećaj i privilegija raditi ono što voliš, imati potpunu slobodu i izraziti se kako god želiš, ostaviti ljudima da tumače tvoj rad kako god žele. Opet ona sloboda. Privilegija je izgubiti se u kreativnom neredu i nekom svom privatnom univerzumu u koji se možeš zaključati i pobjeći od svega.

Treba znati (is)koristiti prirodu tako da joj se ne šteti, uzeti ono najbolje od nje, a da ona to ne osjeti. On je u tome uspio.

Ako vas interesira ostatak opusa ovoga mladoga umjetnika, posjetite www.jankopetrovic.com

4 thoughts on “„SVAKI KIP JE SKULPTURA, ALI SVAKA SKULPTURA NIJE KIP“

 1. Tko bi rekao da se iz jedne tako jednostavne i nikome privlačne stvari- ljušture, može ispričati ovakva priča. Upravo se zbog takvih stvari, po meni, umjetnici razlikuju od nas “običnih” smrtnika. Oni svaku stvar gledaju na pomalo drugačiji način i prezentiraju je kroz svoj svijet.
  Meni primjerice nikad nebi palo na pamet da cijelu izložbu posvetim ljušturama i pukotinama, no one na kraju potiču na razmišljanje i donose fascinantne zaključke i asocijacije. Super, super!

  Petra, kad će mi sljedeći put trebati preporuka za neku dobru izložbu, tebi ću se obratiti. 😉

 2. Odlične fotke, iako nisam upoznata s kiparstvom, ovaj članak, kao i same slike, potaknu čovjeka na razmišljanje. Zanimljiv umjetnik svakako.

 3. I ja sam od onih laika, ali moram priznati da me u posljednje vrijeme sve više privlači moderna umjetnost. Prije to nisam shvaćala, ali sad vidim da je bit svega upravo ta sloboda o kojoj govoriš.I dalje mi je teško prihvatiti da je crna točka na bijelom zidu nešto genijalno, ali počinjem shvaćati da je u interpretaciji vrijednost. Uostalom, takve primjere imamo i u povijesti umjetnosti, uvijek se sjetim Ilijade i Odiseje. Ne znam koliko je to poznata činjenica, ali Homer nikada nije opisao Helenu, najljepšu ženu na svijetu. A zašto? Upravo zato što svatko ima svoju viziju lijepog, i svatko od nas tako može zamisliti Helenu baš kako on želi. U svakom slučaju, post je opet odličan, izražavanje na nivou, a uspjela si me zainteresirati za izložbu. Plus 5!

 4. Poznata je ona stara misao: “Manje je više.” Ona vrijedi kada je postupak, nota, potez kistom ili udarac klinom pozicioniran na pravo mjesto u pravo vrijeme.
  Bez kiča i pretjeranog naglašavanja.
  U Jankovom slučaju svaka ogrebotina i nesavršeni odljevak odaje karakter i misao.
  Prava stvar na pravom mjestu, kao pčele.
  Efikasno, organski, iskreno i gotovo savršeno u svojoj nesavršenoj prirodi.
  Red i sklad ali ne i dosadna predvidljivost.
  Čista kreativnost, ne i sintetička pretjerana čistoća.
  Prave vrijednosti koje su zagubljene tamo gdje ih iphone ne može naći.
  A možda i ovi kipovi nemaju poantu nego su samo jako lijepi i zanimljivi.
  Nije bitno.
  Bitno je da će svatko na njih imati neku reakciju.
  I to je umjetnost.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s